Συνταγή για πετυχημένο σπιτικό τσουρέκι.
Υλικά:
½ κιλό ζάχαρη
150 γρ. μαγιά
9 αυγά
250 γρ. βούτυρο φρέσκο
1 κουτι γάλα εβαπορέ
1 φακελάκι μαχλέπι
½ φακελάκι κοπανισμένη μαστίχα ή άρωμα μαστίχα
χυμό 3 πορτοκαλιών
αμύγδαλα φιλέ
2–3 κιλά αλεύρι για τσουρέκια (περίπου 2,5 κιλά θα χρειαστείτε)
Εκτέλεση:
Στύβουμε τα πορτοκάλια και τρίβουμε και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
Ζεσταίνουμε λίγο τον χυμό και ρίχνουμε την μαγιά με την ζάχαρη και το γάλα αδιάλυτο.
Χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε το μαχλέπι, το ξύσμα και την μαγιά και όλα τα υλικά και χτυπάμε λίγο.
Κατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε (προσθέτοντας το αλεύρι σταδιακά έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακή).
Αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και κατόπιν ξαναζυμώνουμε.
Πλάθουμε την ζύμη μας σε τσουρέκια, τα αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τα αφήνουμε πάλι να ανέβουν.
Μόλις ανέβουν, ψήνουμε επί 25–30 λεπτά σε μέτριο φούρνο τα μικρά και 30–40 λεπτά τα μεγάλα.
Tags: αλεύρι, αμύγδαλο, αυγό, βούτυρο, γάλα, ζάχαρη, μαγιά, μαστίχα, μαχλέπι, πορτοκάλι
Trackback από την ιστοσελίδα σας.