Το χοιρινό με λαχανικά στη γάστρα είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό που ταιριάζει στις γιορτινές μέρες.
Υλικά:
2 με 2,5 κιλά χοιρινό μπούτι ή ρολό
1 με 1,5 κιλά πατάτες ( ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η γάστρα)
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κιτρίνη
1 πιπεριά πορτοκαλί
1 μεγάλο κρεμμύδια
χυμό ενός λεμονιού
χυμό ενός πορτοκαλιού
1 κουτάλι της σούπας γεμάτο – γεμάτο μουστάρδα απαλή
1 κουτάλι της σούπας κοφτό ρίγανη
2/3 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.
Πλένουμε και κόβουμε τις πιπεριές σε σχετικά μεγάλα κομμάτια. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε φέτες.
Τοποθετούμε όλα τα παραπάνω υλικά στην γάστρα και τα αλατωπιπερώνουμε καλά.
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το τοποθετούμε κι αυτό στην γάστρα και ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και του πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε τη μουστάρδα ,το κρασί, το λάδι και τη ρίγανη και περιχύνετε όλα τα υλικά με το μείγμα αυτό.
Σκεπάζουμε τη γάστρα.
Ψήνουμε το φαγητό σε μέτριο φούρνο στους 180 – 200° C, για 2,5 ώρες περίπου.
Μόλις ροδίσει το κρέας, βγάζετε το φαγητό από το φούρνο.
(Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε και συμπληρώνουμε λίγο νερό αν χρειάζεται για να μην στεγνώσει το κρέας )
TIPS
• Αν δεν έχετε γάστρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
• Αν σας αρέσει το σκόρδο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες και όταν αλατοπιπερώσετε το χοιρινό και μπήξετε με την βοήθεια ενός μαχαιριού τις σκελίδες σκόρδου σε διάφορα σημεία.
• Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ρίγανη με δεντρολίβανο
• Μπορείτε να βάλετε 250 γρ μελιτζάνες κομμένες σε σχετικά μεγάλους κύβους και 250 γρ καρότα ή κολοκύθια και να μειώσετε της πατάτες .
• Μπορείτε , αν σας αρέσουν οι πιπεριές να τις αυξήσετε απλά θα βάλετε ακόμα ένα κρεμμύδι για να ισορροπήσουν οι γεύσεις.
Tags: ελαιόλαδο, κρασί, κρεμμύδι, λεμόνι, μουστάρδα, πατάτα, πιπεριά, πορτοκάλι, ρίγανη, χοιρινό
Trackback από την ιστοσελίδα σας.