Σπιτικές Συνταγές | γρήγοες, εύκολες και νόστιμες
Σπιτικές Συνταγές | γρήγορες, εύκολες και νόστιμες

Καρυδόπιτα

karudopita

Φτιάχνουμε υπέροχη σπιτική καρυδόπιτα ακολουθώντας βήμα-βήμα την παρακάτω σπιτική συνταγή.

Υλικά:
Για τη ζύμη:
250 γρ βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
250 -300 γρ ζάχαρη
7 αυγά μεσαίου μεγέθους, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
400 γρ καρυδόψιχα ψιλοκομμένη (στο multi ή στο γουδί)
200 γρ τριμμένη φρυγανιά ή γαλέτα
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ ή 1 κ. γ.
1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Για το σιρόπι:
3 νεροπότηρα νερό
2 νεροπότηρα ζάχαρη
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση:
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια με 100 γρ. ζάχαρη σε μαρέγκα και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Καθαρίζουμε και στεγνώνουμε τον κάδο και ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε καλά και προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μίγμα.
Ρίχνουμε τη καρυδόψιχα και τη φρυγανιά.
Διαλύουμε το μπέικιν πάουντερ μέσα στο κονιάκ (προσοχή φουσκώνει) και το προσθέτουμε μαζί με την κανέλα και το γαρύφαλλο και το χυμό του λεμονιού και δουλεύουμε για λίγο ακόμα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σταματάμε το μίξερ, βγάζουμε την μαρέγκα από το ψυγείου και ρίχνουμε στον κάδο τη μαρέγκα και την ενσωματώνουμε απαλά στο μείγμα με μια σπάτουλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180º C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 30 εκ.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, στρώνουμε όλη την επιφάνεια ώστε να είναι ίσια και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ανάλογα με το φούρνο. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε βάζοντας ένα μαχαίρι μέσα στη ψημένη ζύμη. Θα πρέπει να βγαίνει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης.
Όσο ψήνετε η καρυδόπιτα φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό όταν ξεκινήσει ο βρασμός, προσθέτουμε τα ξύσματα και βράζουμε για περίπου 3 λεπτά.
Βγάζουμε την καρυδόπιτα και την αφήνουμε λίγο να σταθεί, την χαράσσουμε και την περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.

TIPS
Μπορούμε να γλασάρουμε την καρυδόπιτα με σοκολάτα, αφού κρυώσει. ΠΩΣ ;
Ζεσταίνουμε 200 γρ. κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε σε μπολ με 200 γρ. τεμαχισμένη κουβερτούρα και την δουλεύουμε με σύρμα έως ότου ομογενοποιηθεί καλά, αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει πριν περιχύσουμε την καρυδόπιτα.

Tags: , , , , , , , , , ,

Trackback από την ιστοσελίδα σας.

Αρχείο συνταγών

Σπιτικές Συνταγές | γρήγορες, εύκολες και νόστιμες
γρήγορες, εύκολες και νόστιμες συνταγές μαγειρικής
Σπιτικές Συνταγές | Facebook Σπιτικές Συνταγές | Feeds