Σπιτικές Συνταγές | γρήγοες, εύκολες και νόστιμες
Σπιτικές Συνταγές | γρήγορες, εύκολες και νόστιμες

Φακές

Φακές

Η γνωστή σπιτική συνταγή για φακές, που από μικρά παιδιά μας κυνηγούσε η μητέρα μας να φάμε επειδή έχουν σίδηρο …

Υλικά (για 4–5 άτομα):
2 ποτήρια του νερού φακές
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη πελτέ
χυμό ντομάτας
λάδι
αλάτι
ξύδι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις φακές και τις πλένουμε καλά (τουλάχιστον «3 νερά»).
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις φακές με νερό ώσπου να σκεπαστούν, τις αφήνουμε να βράσουν λίγο και τις σουρώνουμε.
Ρίχνουμε πάλι τις φακές στην κατσαρόλα, κόβουμε το κρεμμύδι στο multi και το προσθέτουμε.
Καθαρίζουμε 2 σκελίδες σκόρδο και τις προσθέτουμε ολόκληρες, ρίχνουμε 1 κουτάλα μισογεμάτη λάδι και περίπου 4 ποτήρια νερό (έως ότου σκεπαστούν οι φακές και 1 επιπλέον).
Προσθέτουμε την δάφνη, τον πελτέ και τον ανακατεύουμε καλά (αν θέλουμε περισσότερο ‘κόκκινο’ το φαγητό μας προσθέτουμε λίγο χυμό ντομάτας)
Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ώσπου να ξεκινήσει ο βρασμός, τότε χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στην μέση και αφήνουμε τις φακές να βράσουν για 20 περίπου λεπτά. Κατά την διαδικασία του βρασμού ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.
Μετά τα 20΄ λεπτά τις δοκιμάζουμε και αν η φακή μας κρατάει λίγο, προσθέτουμε αλάτι και μισή κουτάλα ξύδι και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει για λίγο ακόμα.
Μετά από λίγα λεπτά δοκιμάζουμε αν έχουν βράσει όως τα θέλουμε, σβήνουμε το μάτι και τις αφήνουμε να χυλώσουν λίγο πριν σερβίρουμε.

• Αν σε κάποιον δεν αρέσει το ξύδι , τότε δεν το προσθέτουμε κατά το βράσιμο αλλά αφού σερβίρουμε, προσθέτει ο καθένας στο φαγητό του.
• Το βράσιμο μπορεί να είναι λίγο λιγότερο από 20΄ αλλά και λίγο περισσότερο ανάλογα με την ποικιλία της φακής

Tags: , , , , , , ,

Trackback από την ιστοσελίδα σας.

Αρχείο συνταγών

Σπιτικές Συνταγές | γρήγορες, εύκολες και νόστιμες
γρήγορες, εύκολες και νόστιμες συνταγές μαγειρικής
Σπιτικές Συνταγές | Facebook Σπιτικές Συνταγές | Feeds