Σπιτικές Συνταγές | γρήγοες, εύκολες και νόστιμες
Σπιτικές Συνταγές | γρήγορες, εύκολες και νόστιμες

Σπιτικά μακαρόνια Τζόλια ή Γκόγκλιες

Μακαρόνια Τζόλια

Φτιάχνουμε χειροποίητα μακαρόνια Τζόλια. Παραδοσιακό πιάτο που συναντάμε κυριώς σε αρβανιτοχώρια της πατρίδας μας. Είναι γνωστά, εκτός από Τζόλια, με πολλές ονομασίες όπως Γκόγκλιες, Ντόντιλιες, Τζόλιγες κτλ.

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι σταρένιο
φρέσκια μαγιά (1 φακελάκι)
λίγο αλάτι
νερό χλιαρό (όσο πάρει)
Γαρνιτούρα:
λίγο λάδι
καλή μυζήθρα ή ξηρό ανθότυρο

Εκτέλεση:
Ζυμώστε όλα τα υλικά ώστε να γίνει μια μπάλα ζύμης που δεν κολλάει στα χέρια (και στο μίξερ γίνεται μια χαρά).
Αφήστε μισή ωρίτσα να «ξεκουραστεί».
Μετά κόψτε την ζύμη σε μεσαία ορθογώνια και πλάστε μακριά κορδόνια ζύμης.
Κόψτε τα σε κομματάκια 1,5 εκ και πασπαλίστε τα με μπόλικο αλεύρι να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Κουφώστε με τα δύο δάχτυλα ένα-ένα τα κομματάκια ώστε να κάνουν λεπτό τοίχωμα τα μακαρόνια και να είναι ομοιόμορφο σε όλο το πλάτος τους.
Βάλτε νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη στα ¾.
Κοσκινίστε τα μακαρόνια και ρίξτε τα να βράσουν όλα μαζί περίπου 25 λεπτά ανακατεύοντας που και που με την τρυπητή κουτάλα γιατί φουσκώνει το νερό.
Προσοχή: Καθ΄ όλη την διάρκεια του βρασμού τα μακαρόνια πρέπει να καλύπτονται με νερό.
Όταν τα μακαρόνια ‘καθίσουν’ στην κατσαρόλα είναι έτοιμα.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και στραγγίστε τα μακαρόνια στο σουρωτήρι.
Βγάλτε με την τρυπητή κουτάλα και βάλτε τα σε πιατέλα ή σε πιάτα σε στρώσεις με μυζήθρα ανάμεσα.
Ζεσταίνετε το λάδι στο τηγάνι.
Όταν ζεσταθεί αρκετά, περιχύστε τα μακαρόνια μ’ αυτό και…… απολαύστε.

Δείτε πολλές φωτογραφίες της συνταγής στην σελίδα μας στο Facebook

Tags: , , ,

Trackback από την ιστοσελίδα σας.

Αρχείο συνταγών

Σπιτικές Συνταγές | γρήγορες, εύκολες και νόστιμες
γρήγορες, εύκολες και νόστιμες συνταγές μαγειρικής
Σπιτικές Συνταγές | Facebook Σπιτικές Συνταγές | Feeds